Kezdőoldal      
 

Hock Bertalan
egyéb
szakterület: hangszertörténész szakértő - orgona restaurálások

Tagsági szám:
E5-489

Életút
Szervezeti tagság
Restaurálási munkák
Kiállítások
Publikációk
Szakmai elismerések
PDF generálás

 

 
Cím: 1125 Budapest  Kikelet utca 57.
Telefon: +361-2754776 Mobil: 0620/3285135
Email: Honlap:
 
 
     
 

Életút:

Születtem Budapesten 1953-ban
A középiskola elvégzése után erősáramú villamosmérnöki oklevelet szereztem, majd két évig a Ganz Villamossági Művek transzformátor-tervező mérnökeként dolgoztam.
A Műszaki Főiskola mellett orgonatanulmányaimat Baróti Istvánnál kezdtem. Tanítványaként, éveken keresztül részt vehettem az Esztergomi Főszékesegyház romos nagy Mooser –orgona maradványainak feltárásában és megszólaltatásában. Az elméleti alapokat is itt tanulhattam meg. A Zeneakadémián Gergely Ferencnél folytattam tanulmányaimat, és ezzel egyidőben kerültem a Budavári ”Mátyás”-templomba orgonistának, ahol a Rieger nagyorgona felmérését és 1983-ban a felújítás tervezői-szakértői munkáját végeztem. Azóta is a templom művész- orgonistájaként dolgozom
Az orgonaművészi diploma után a Weimari Zeneakadémián ösztöndíjasként tanultam tovább Rainer Böhme professzornál. Gerhard Böhm gothai orgonaépítő műhelyében a kézműves fogásokkal is megismerkedhettem.
Európa-szerte koncertező orgonaművészként alkalmam volt a hangszerekbe betekinteni, felméréseket, összehasonlító tanulmányokat végezni, valamint megismerhettem az orgonaépítés és restaurálás gyakorlatát.
1989 óta a budapesti Solti György Zeneiskola orgona- és hangszerismeret tanára vagyok.
1993-ban az Országos Magyar Cecília Egyesület megbízottjaként részt vettem az országos orgonás műemléki konferencián. Az itt elfogadott irányelvek kidolgozásának aktív részese voltam. 1995 óta az új orgonák tervezése mellett számos műemlék orgona restaurálásánál végzek szakértői munkát.

Tanulmányok:

1980-1982 Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, Weimar
1976-1980 Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Orgona Tanszak, Budapest
1971-1974 Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskola Erősáramú Kar, Budapest